Entertainment

Dit zijn de 14 bizarste woningen ter wereld

Een nieuwe woning betekent een nieuwe frisse start en in de meeste gevallen een nieuwe buurt. Het zou natuurlijk hartstikke mooi zijn als je woning een beetje opvalt in de buurt, toch? Een aantal woningeigenaren gaan daarin wel héél ver.. Wonen in een schoen of toch liever een ufo? Onze redactie heeft de 14 meest bizarre woningen ter wereld voor jou op een rijtje gezet. Ken jij iemand die hier zou willen wonen?

14

 Finland, Espoo – Futuro House

Foto: Maxim Lysenko

Deze ufo-vormige woning is ontworpen door architect Matti Suuronen. In de jaren 60 zijn er naar schatting 200 prefab woningen gefabriceerd en je kunt ze overal ter wereld nog vinden, van Zweden tot Japan. Volgens de bedenker horen de ufo’s thuis in de sneeuw en zijn ze gemaakt van polyester, plastic en glasvezel. De woning lijkt volgens de ontwerper op een ufo omdat de sneeuw zo niet op het dak blijft liggen. Jouw nieuwe droomwoning?

13

San Francisco, VS – Geen naam

Foto: Karlis Dambrans

Deze woning lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen. Of misschien de Flintstones..? Helaas is er op het internet weinig achtergrond informatie te vinden. Wel weten wij dat de woning geen attractie is en nog steeds bewoond wordt door een trotse eigenaar.

12

Bajina Basta, Servië – Drina River House

Foto: Nenad Nedomacki

De ‘Drina River House’ is in 1968 gebouwd door de plaatselijke jeugd om er te zonnen en te zwemmen. Later is de woning meerdere keren verzwolgen door de rivier. Iedere keer heeft de eigenaar met een bootje alle benodigde materialen over gepeddeld en de woning herbouwd. Nadat National Geographic de woning had gepost als ‘foto van de dag’ is het een toeristische trekpleister geworden.

11

Crosville, VS – The minister Tree House

De bouw van de Minister’s Treehouse startte in 1993 door Horace Burgess, een dominee uit Tennessee. Hij zei een visioen te hebben gehad en dat God hem heeft opgedragen een enorme boomhut te bouwen. Vandaag de dag is het enorme bouwwerk ruim 30 meter hoog met 80 kamers en een kerk. Dit allemaal voor omgerekend €9.700! Zoals je kunt zien is het niet voor niets de grootste boomhut ter wereld. En ja.. De boom waarop de hut is gebouwd leeft nog steeds..

10

Rotterdam, Nederland – Kubuswoningen

Een Nederlandse inbreng: de 38 kubusvormige paalwoningen in Rotterdam van ontwerper Piet Blom. Wat veel mensen niet weten is dat deze zogenaamde ‘boomwoningen’ een variant zijn op de Helmondse kubuswoningen uit de jaren 70. De woningen zijn in particulier bezit en worden nog steeds bewoond.

9

Pennsylvania – Shoe House

Foto: George Sheldon

Deze woning is in 1948 gebouwd door een zakenman uit de schoenenwereld: Mahlon Haines. Het huis heeft 5 verdiepingen en is ooit verhuurd aan jonge stellen. Een leuke eerste ‘stap’ om samen te wonen, toch?

8

Fafe, Portugal – On top of the mountain

Een veelbesproken huis is de ‘Stone House’ of ‘Stone Castle’. Veel fotografen twijfelden aan de echtheid van de foto. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat deze foto geen fake-news is. Het ligt in het noorden van Portugal en kan hoogstwaarschijnlijk ook genomineerd worden als kleinste woning ter wereld.

7 

Baghdad, Iraq – Flinstone Palace

Foto: Angela N Perryman

Yabba, dabba, doo! Ooit willen wonen als een Flintstone? Dan moet je naar Irak.. Deze woning is namelijk onderdeel van een heel dorp: Flintstone Village en is gebouwd in opdracht van Saddam Houssein. Tja.. De steentijd was ook geen veilige plek om te wonen.

6

Tirol, Oostenrijk – Haus steht kopf

In dit huis staat letterlijk alles op zijn kop. In 2011 ontwierpen twee Poolse architecten Irek Glowacki en Marek Rozanski de gekke woning waar zelfs in de garage een auto te vinden is, op zijn kop.. Vandaag de dag kun je de woning bezoeken en je evenwichtsorgaan testen.. Iets voor jou?

5

Sopot, Polen – Crooked House

Heb je de verkeerde paddenstoel gegeten of is dit echt? In 2014 is dit complex in eerste instantie bedoelt als woning. Szotynscy en Zaleski hebben zich laten inspireren door sprookjes en waarschijnlijk andere consumptiemiddelen.

4

Ontario, Canada – Kingston in Ontario

Heb je het helemaal gehad met je buurman en de tierende scooters voor de deur? Verhuis dan naar ‘Just Room Enough Island‘! Het is ooit gekocht door de Sizeland Family in de jaren 50. Het eiland heeft een huisje, een boom en een klein strand.

3

Conwy, UK – Smallest House in Wales

Foto: Click Images

Je hebt klein, kleiner en je hebt aller kleinst. Dit huisje valt absoluut in de laatste categorie want het is het kleinste huis van de UK. Het is gebouwd in de 16de eeuw en bewoont tot 1900. De laatste bewoner was een visser van 1,91 meter (!) die na jaren wonen gedwongen werd te verhuizen. Waarschijnlijk was hij er zelf ook een beetje klaar mee aangezien hij niet kon staan en fatsoenlijk kon slapen in zijn woning..

2

Atlantide, Uruguay – El Aguila

Foto: Ksenia Ragozina

El Aguila ofwel ‘De Adelaar’ is gebouwd door Juan Torres in opdracht van de rijke italiaan Natalio Michelizzi. In eerste instantie moest het een kapelletje worden van 2 bij 2 meter. Om er zeker van te zijn dat het niet te klein zou worden besloot Torres om het 4 bij 4 te maken. Toen Natalio het resultaat zag besloot hij er te gaan wonen. Later liet hij er gelukkig nog een slaapkamer, keuken en badkamer bijvoegen..

1

Dalat, Vietnam – Crazy House

Foto: Alexandr Medvedkov

Mix Gaudi met een sprookje en je ontvangt de titel ‘meest vreemde huis’ van Vietnam. Wij vonden dat dit misschien wel het aller vreemdste huis is van de hele wereld. De architecte Hang Nga woont er zelf en mocht je in de buurt zijn: je kunt er ook overnachten voor een kleine €25 euro per nacht.