Blog

8 bespaartips om je huurwoning milieuvriendelijker te maken

Zonnepanelen, dubbelglas en een nieuwe HR cv-ketel zijn grote investeringen. Als je een woning huurt wil je het liefst niet veel investeren in het milieuvriendelijk maken van je huis. Je weet immers nooit hoe lang je er kan blijven zitten en zodra je vertrekt ben je de investering kwijt. Met deze 8 tips denk je niet alleen aan het milieu, maar ook nog eens aan je portemonnee!

1. Dicht gaten en kieren

Als je net je krabbel hebt gezet onder je nieuwe huurcontract moet je ongetwijfeld langs de bouwmarkt voor een paar potten verf. Haal dan meteen ook wat tochtstrips om ramen en deuren goed af te dichten. Het kost maar een paar euro, maar de kou komt je huis niet meer in!

2. Koop een besparende douchekop

Lekker lang en warm douchen is natuurlijk heerlijk, maar daar denken het milieu en je energierekening anders over. Scoor een besparende douchekop en je kan de badkamer met een gerust hart een half uur bezet houden. Nog een voordeel: Als je weer gaat verhuizen, kan je hem gewoon weer meenemen!

3. Zet de verwarming een graadje lager

In je eigen huis wil je het natuurlijk niet koud hebben. Maar zet de verwarming eens een of twee graden lager en kijk dan eens of je het nog steeds lekker warm hebt. Is het nou toch iets frisser dan je gewend bent? Trek een lekker dikke trui aan!

4. Ventileren kun je leren

Het is belangrijk voor je gezondheid om je huis goed te ventileren. Dus zet je ramen open en je verwarming uit als je weg bent. Wil je ventileren als je thuis bent? Draai dan de verwarming dicht en sluit de ruimte af. Zo verspil je geen warmte en heb je frisse lucht in je woning.

5. Slimme energiemeter

Energieleveranciers strooien met cadeau’s om jou te verleiden tot klant. Vaak is er wel een aanbieder waarbij je een slimme energiemeter cadeau krijgt als je een contract afsluit. Met zo’n slimme meter kan je bijvoorbeeld checken welke apparaten veel energie kosten en soms kan je zelfs op afstand je verwarming bedienen.

6. Check je apparaten

Vaatwassers, koelkasten, wasmachines en drogers zijn enorme energievreters bij je thuis. Dus let bij de aanschaf van dit soort apparaten goed op het energielabel. Misschien is de aanschafprijs iets hoger, maar je energierekening zal een stuk lager uitvallen en het milieu zal je zeer dankbaar zijn.

7. Waakvlam uit

Ga je op vakantie of is er een tijdje niemand thuis? Zet de waakvlam van je CV-ketel uit! Dit bespaart een hoop gas en dus een hoop geld. En als je toch bezig bent, trek dan ook meteen de stekkers van je apparaten eruit. Scheelt ook weer energie..

8. Overdag opladen

De meeste mensen laden ‘s nachts hun mobiele telefoon of laptop op zodat ze de volgende dag met een volle batterij op pad kunnen. Vaak zijn deze apparaten al vol als jij pas anderhalf uur ligt te snurken, maar dan kost het wel nog elektriciteit. Zorg dat je apparaten vol zijn voordat je gaat slapen, zet ze uit en trek de stekkers uit het stopcontact. Gebruik je je telefoon als wekker? Bij de meeste smartphones gaan deze gewoon af als ze uitstaan.

Op zoek naar een huurwoning of kamer? Meld je gratis aan bij Esteon