Blog

8 tips waar je aan moet denken bij de bezichtiging van een huurwoning

Een spannend moment: de eerste bezichtiging. Via Esteon zijn je woonwensen gematched aan een kamer of huurwoning en je bent uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Je moet altijd wel aan veel dingen denken terwijl je ook nog een goede eerste indruk probeert te maken. Met een briefje met deze tips in je achterzak kom je een heel eind.

Tip 1: Let op de eerste indruk bij een huisbezichtiging

Als je voor het eerst een kamer of huurwoning gaat bezichtigen, vergeet dan niet dat je niet alleen komt om vragen te stellen en te kijken of je bed wel gaat passen. Je maakt ook een eerste indruk op je nieuwe huisgenoten of je huisbaas. Dat zijn toch mensen waar je als het goed is nog een tijdje aan vast zit. Dus wees enthousiast en aardig en doe geen koele kikker act. Een paar euro afdingen op de huurprijs maakt geen goede indruk. Met je neus in de lucht rondlopen ook niet. Laat jezelf zien zoals je echt bent.

Tip 2: De woning is nog niet van jou

Je kunt natuurlijk best wat foto’s maken en toch even voor de zekerheid opmeten of je kledingkast wel gaat passen. Maar de kamer of woning is nog niet van jou! Ga dus niet bij de eerste bezichtiging al hardop je hele kamer indelen. Dat mag natuurlijk wel stiekem in je hoofd.

Tip 3: Inspecteer de woning op gebreken!!

Alhoewel je vriendelijk wilt overkomen, moet je natuurlijk ook aan jezelf denken! Neem geen genoegen met schimmel aan de muren of scheuren in het plafond. Check kranen, de douche en het toilet. Vooral als je huisgenoten krijgt: is het allemaal een beetje schoon en fris? Of moet je straks met slippers gaan douchen? En ook niet onbelangrijk: hoe gehorig is het? Moet je straks iedere avond met een koptelefoon op zitten omdat naast jou een stelletje woont?

Tip 4: Visualiseer je droomhuis

Het enige dat je niet kunt veranderen aan een woning is de grootte. Kijk voorbij dat afbladderende behang, dat vieze tapijt en die nutteloze gordijnen. Die kun je allemaal vervangen. Een fris verfje op de muur doet ook al wonderen.

Tip 5: Check het aantal stopcontacten

Heb je veel elektrische apparaten? Check dan wel even of er genoeg stopcontacten zijn. Dan hoef je straks niet alles in 3 stekkerdozen te proppen. En vergeet niet te checken of de sloten een beetje degelijk zijn. Anders zijn die apparaten straks meteen weer weg.

Tip 6: Mag je zelf iets aanpassen aan de woning?

Het kan bij een eerste bezichtiging wel handig zijn om alvast te vragen wat je zelf mag aanpassen. Mag je eventueel een nieuwe keuken plaatsen in je huurwoning? Mag er een nieuwe vloer in je slaapkamer? Wel handig om te weten voordat je gaat dromen.

Tip 7: Zijn er bijkomende kosten?

Maar €250 euro per maand? Hier klopt iets niet. Vraag altijd goed naar de bijkomende kosten. Voor je het weet zijn die hoger dan de huur!

Tip 8: Bekijk welke woningen er nog meer leegstaan

Vraag of kijk zelf even wat er nog meer leeg staat. Zijn er 4 vrije kamers in het studentenhuis? Staan er 5 woningen leeg in dezelfde straat? Daar is vast een reden voor!

Ben je zelf op zoek naar een woning of kamer? Schrijf je snel gratis in bij Esteon! Kijk voor meer informatie op www.esteon.com