Blog

9 do’s and dont’s voor het zoeken naar een huurwoning

Als je gaat zoeken naar een geschikte huurwoning, dan zijn er een aantal do’s en dont’s die je kunnen helpen om van je zoektocht een succes te maken. Wat moet je nou absoluut wel doen en wat kun je beter achterwege laten?

 Start met de ‘vind-een-huurwoning-CHECKLIST’

Wil je een vliegende start maken? Een goed begin is het halve werk. Gebruik de volgende checklist om je kansen direct te vergroten. Als je ons blog vaker leest dan was je hiervan natuurlijk op de hoogte ;).

Het huurcontract tekenen vóórdat je een check hebt gedaan om de gebreken vast te stellen

Het klinkt misschien logisch maar dit komt heel vaak voor. Check altijd éérst de gebreken voordat je het huurcontract tekent. Zo voorkom je later problemen met bijvoorbeeld de door jou betaalde borg. Zijn er gebreken? Maak (het liefst schriftelijke) afspraken met de verhuurder.

 Laat iemand anders voor je zoeken naar een woning

Iemand anders voor je laten zoeken? Ja, dat kan tegenwoordig! Platforms zoals Esteon nemen je graag een hoop werk uit handen. Je kunt gratis, snel en gemakkelijk je woonwensen invullen zoals de stad, de grootte van de woning en een indicatie van de huurprijs. Vervolgens ontvang je persoonlijk advies en helpt het platform je met zoeken naar een geschikte woning die aan jouw woonwensen voldoet.

 Je oude huurcontract te snel opzeggen

Jouw oude huurcontract kan een doorn in het oog zijn als je een nieuwe woning zoekt. Je hebt nog geen concreet uitzicht op een nieuwe woning en je bent onzeker over je kansen op de woningmarkt. Wanneer moet je een gewenste verhuizing aankondigen bij je huidige verhuurder en wanneer zeg je je huurcontract op? Wacht hiermee totdat je een concreet uitzicht en een toezegging hebt op de nieuwe woning! En ja, vergeet de schriftelijke bevestiging niet. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een intentieverklaring of een handtekening onder een nieuw huurcontract.

 Maak een HuurCV

Heb je een goede bezichtiging gehad en ben je enthousiast over de bezichtigde woning? Laat dan direct je HuurCV achter bij de verhuurder! Dit is overigens niet verplicht.

In een HuurCV geef je bijvoorbeeld aan

  1. Je NAW en contactgegevens
  2. Een leuke foto van jezelf
  3. Referenties: ervaring(en) van je vorige verhuurder(s). Heb je vaker gehuurd? Zo ja, hoelang heb je gehuurd en waar?
  4. Je inkomensspecificaties. De nieuwe verhuurder wil natuurlijk weten of jij de huur wel gemakkelijk kunt betalen. Geef aan of je een vast contract hebt, wat je maandelijkse netto inkomsten zijn en hoe je de maandelijkse huur kan betalen. Hoe meer zekerheid voor de verhuurder, hoe beter!
  5. Je huidige beroep of opleiding
  6. Overige informatie dat kan helpen om je goed te presenteren voor de verhuurder.

 Een standaard e-mail sturen naar alle makelaars in een stad

Daar reageert bijna niemand op. Stuur alleen een e-mail wanneer je écht interesse hebt in een specifieke woning.

 Lees je goed in en maak een vragenlijst

Maak vóór een bezichtiging een vragenlijstje. Verzamel alvast alle informatie van de woning die je gaat bekijken. Vragen die je bijvoorbeeld zou kunnen stellen aan de verhuurder zijn:

1. Is de huurprijs inclusief? En zo ja, inclusief wat? Denk hierbij aan gas, elektra, water, schoonmaakkosten en onderhoud aan het pand.

2. Zijn er gebreken aan de huurwoning? Zo ja, hoe ernstig zijn deze gebreken? Zijn ze onderzocht door een expert? En wie is er verantwoordelijk voor het repareren van deze gebreken?

3. Mag je zelf iets aanpassen aan de woning? Is de woning bijvoorbeeld helemaal naar wens, zijn de grootte en de ligging perfect, de badkamer prachtig, maar de (open) keuken echt afschuwelijk? Vraag dan of je er zelf iets aan mag veranderen.

Deze zaken moet je trouwens ook opnemen in het huurcontract, zodat je wat er is besproken ook zwart op wit hebt en je er altijd naar kunt verwijzen, mochten er conflicten ontstaan.

 De borg contant betalen

Je moet eigenlijk helemaal niets contant betalen wanneer je een woning gaat huren. Zorg er altijd voor dat je schriftelijk bewijs hebt van een betaling, bij voorkeur op je bankafschrift.

 Communiceer netjes en wees niet te opdringerig

Blijf altijd beleefd ook al ben je nog zo dringend op zoek. De verhuurder moet er van overtuigd zijn dat jij de beste huurder bent. Communiceer dus netjes en blijf in onduidelijke situaties rustig. Het kan niet altijd vlekkeloos verlopen tijdens een onderhandeling en door beleefd te communiceren schep je vertrouwen.

Ontdek nog veel meer tips en informatie in ons gratis e-book: Zo vind je een woning! Download hem hier:

Op zoek naar een huurwoning? Schrijf je vandaag nog gratis in bij Esteon. Bekijk voor meer informatie www.esteon.com