Blog

Bemiddelingskosten: wanneer is het onterecht en hoe kun je dit terugvragen?

Je hebt je droomwoning gevonden en kan niet wachten om te verhuizen. Het enige nadeel: de makelaar rekent bemiddelingskosten van één maand de huurprijs. Dit is een aardig bedrag wat je in een keer moet betalen. Maar mag dit wel? En als je het al hebt betaald, was het terecht of kun je het terugkrijgen? We leggen je in dit blog uit hoe het zit met bemiddelingskosten.

Wat zijn precies bemiddelingskosten?

Dit zijn de kosten die gerekend kunnen worden voor het samenbrengen van de huurder en verhuurder. Bemiddelingskosten gaan ook wel gebukt onder de namen: administratiekosten, advieskosten, makelaarskosten, commissiekosten of eenmalige kosten huurder.

Tip: betaal deze kosten nooit contant. Doe dit altijd via de bank, want dan heb je een bewijs van betaling wanneer je het wil terugvorderen.

Wanneer zijn bemiddelingskosten onterecht?

De bemiddelaar mag alleen aan de huurder óf aan de verhuurder bemiddelingskosten rekenen. Dit betekent dat je alleen kosten hoeft te betalen als je nadrukkelijk een zoekopdracht neerlegt bij een bemiddelaar. De gevonden woningen mogen geen deel uitmaken van zijn eigen woningaanbod. Als de bemiddelaar ook in opdracht van de verhuurder werkt mag hij aan jou geen bemiddelingskosten vragen.

Bemiddelingskosten terugvragen

Kom je er achter dat de door jou betaalde bemiddelingskosten onterecht waren? Dan kun je proberen het bedrag terug te vorderen. Dit kun je doen door een aangetekende brief naar de bemiddelaar te sturen. Het Juridisch Loket heeft een handige voorbeeldbrief gemaakt die je hier kunt downloaden.

Wanneer de bemiddelaar niet op jouw brief reageert of je verzoek afwijst kun je het via de Geschillencommissie opnieuw proberen. Hier kun je jouw klacht indienen tegen de bemiddelaar, mits deze is aangesloten bij de Geschillencommissie.

Je laatste optie is een juridische procedure starten. Weeg dan wel even voor jezelf af of de kosten van deze procedure niet hoger zijn dan wat het oplevert.

Ik heb in het verleden onterecht bemiddelingskosten betaald 

Bij de meeste zelfstandige woonruimten geldt dat je vijf jaar de tijd hebt om de bemiddelingskosten terug te vorderen. Het hangt wel af van jouw persoonlijke situatie. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met het Juridisch Loket.

Let op: dit blog is in december 2018 online gekomen. Een aantal (juridische) punten kunnen verouderd zijn.