Blog

Binnenkort samenwonen? 6 tips van ervaringsdeskundigen

Ga je voor het eerst samenwonen? Gefeliciteerd met deze mijlpaal in je leven! Als je de juiste keuze hebt gemaakt, ga je ongetwijfeld een mooie tijd tegemoet. Maar bij deze stap komen natuurlijk wel wat praktische zaken kijken. Denk bijvoorbeeld aan het verhuizen van alle spullen naar jullie nieuwe woning. In dit artikel reiken ervaringsdeskundigen een aantal tips aan om verhuisstress te voorkomen en jouw samenwoonavontuur van een soepele start te voorzien!

 

Sandra: “Label elkaars spullen die wél meegaan”

De grootste fout die gemaakt wordt door verhuizende stellen is dat ze beiden ALLES meeverhuizen. Een goed begin is letterlijk het halve werk zeg ik altijd.. Label een avondje alle spullen die wel meegaan. Onzeker of je het lang vol gaat houden bij je geliefde? Sla je spullen die niet mee gaan (of mogen) tijdelijk op.

Willem-Jan: “Op tijd beginnen met verhuizen met een to-do list”

Verhuizen is stressvol. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Het grote geheim achter een zorgeloze verhuizing is op tijd beginnen. Een concrete verhuis ‘to-do list’, die aangeeft wanneer jullie welke taken gaan afhandelen, is daarbij een handig hulpmiddel waarmee je een extra stukje overzicht creëert.

 

Alexander: “Verhuisdozen voor iedere kamer”

Het overzicht behouden is handig. Dat geldt zeker als er bij het overstappen naar een nieuwe woning een grote rij verhuisdozen klaarstaat. Het uitpakken wordt een stuk gemakkelijker als je de dozen goed labelt voor iedere kamer. Dat scheelt een hoop zoekwerk bij het inruimen! Werk bijvoorbeeld met verschillende kleuren stickers. Door aan elke kleur een categorie te koppelen, weet je precies waar je wat terugvindt.

Rosio: “Abonnementenavond”

Jullie hebben beiden een aantal abonnementen lopen bij verschillende aanbieders voor bijvoorbeeld TV, internet en een inboedelverzekering. Plan een avondje dat je alles vergelijkt en overzet. Wat kun je overzetten, stopzetten en wie heeft momenteel de beste deal? Vaak kun je ook nog eens een goede deal sluiten via de opzeglijn van een aanbieder. Ben slim en maak samen een plan.

Frank: “Gezamenlijke rekening bij samenwonen”

Samenwonen gaat gepaard met vaste lasten. Het openen van een gezamenlijke rekening, waar jullie iedere maand bijvoorbeeld de helft van de vaste lasten op storten, is een prima manier om de gemaakte kosten goed in het oog te houden. In een Excel-bestand kun je precies berekenen en weergeven wat het jullie kost om samen te leven. Zo zie je ook wat jullie per persoon moeten overmaken naar de gezamenlijke rekening om alle vaste lasten te kunnen betalen.

Tammy: “Maak een spaarpotje”

Natuurlijk kan er altijd iets kapot gaan in huis of kan een van jullie werkloos worden. Daarom is het verstandig om als samenwonend koppel zo snel mogelijk een begin te maken met het aanleggen van een buffer voor financieel mindere tijden. Door goed op aanbiedingen te letten en niet puur materialistisch te denken, hoeft echt niet al het geld aan het einde van de maand op te zijn! Wat een goed spaarpotje is, verschilt natuurlijk per persoon. Probeer bij voorkeur een bedrag aan spaargeld op te bouwen waarmee jullie het ook zonder inkomsten nog een aantal maanden zouden kunnen uitzingen. Dat geeft een extra stukje rust en zekerheid.