Blog

De ultieme checklist voor een soepele verhuizing

checklist_verhuizen

Heb jij een nieuwe woning gevonden? Gefeliciteerd! Dan staat nu de volgende activiteit op het programma: verhuizen. Er zijn veel dingen die je vooraf kan of moet regelen voor een soepele overgang. Weet je even niet waar je moet beginnen? Wij helpen je met deze ultieme checklist voor verhuizen van begin tot eind!

Geen zin om het hele artikel te lezen? Hierbij de checklist in het kort:

• Verhuisverlof opnemen
• Verhuisbedrijf inhuren
• Adreswijziging gemeente
• Post doorsturen
• Adreswijzigingen personen en bedrijven
• Gas & licht regelen
• Water regelen
• Internet en TV aansluiten
• Inboedelverzekering checken
• Spullen weggooien
• Spullen logisch inpakken
• Koelkast en vriezer ontdooien
• Taken verdelen voor verhuisdag
• Schoonmaakspullen en eten & drinken in huis
• Controleer op verhuisschade

Verhuisverlof regelen

Een goed begin is het bepalen van je verhuisdag. Indien je recht hebt op verhuisverlof kun je op tijd bij je werkgever aangeven wanneer je deze dag(en) wil opnemen. Het is in Nederland niet verplicht voor werkgevers om bijzonder verlof te geven om te verhuizen. Het verschilt dus per bedrijf, je kan het nagaan in de CAO die bij jou van toepassing is of in de arbeidsovereenkomst met jouw werkgever.

Verhuisbedrijf inschakelen

Vraag van te voren offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven om de beste keuze te maken. Dan ben je waarschijnlijk voordeliger uit en ben je verzekerd van professionele versterking op je verhuisdag.

Inschrijven bij de gemeente

Je kan je adreswijziging 4 weken vóór of uiterlijk 5 dagen na je verhuizing doorgeven bij de gemeente. Dit kan persoonlijk, schriftelijk en soms als je binnen dezelfde gemeente verhuist ook digitaal. Bij verhuizing naar een andere gemeente meld je je daar aan en wordt je automatisch uitgeschreven bij je huidige gemeente. Je hebt voor de inschrijving vaak het huurcontract nodig of een toestemmingsverklaring voor inschrijving op het adres.

Extra tip: de gemeente kan een boete geven als je belangrijke wijzigingen niet op tijd doorgeeft. Fijn dus als je deze to do snel kan afvinken!

Post doorsturen via PostNL

Laat PostNL 7 dagen van te voren weten vanaf welke datum je jouw post door zou willen laten sturen. Je kunt voor een bepaalde periode de verhuisservice inzetten, vanaf 2 weken tot wel 1 jaar. Tevens kan je voor meerdere achternamen de post door laten sturen.

Adreswijzigingen doorgeven (via PostNL)

Maak een lijst van personen en bedrijven die jouw nieuwe adres nodig hebben en zorg dat zij een update krijgen. Voor grote bedrijven is het tevens mogelijk om hen via de verhuisservice van PostNL op de hoogte te stellen van je adreswijziging.

Energiecontract | Meenemen, overstappen of overdragen

Je kunt je energiecontract eenvoudig mee verhuizen omdat het energiecontract persoonsgebonden is en niet adresgebonden. Geef van te voren bij jouw energieleverancier aan dat je gaat verhuizen, vaak 2 weken van te voren. Jouw energieleverancier zal je dan waarschijnlijk vragen om binnen 5 of 7 dagen na verhuizing de meterstanden door te geven van zowel je oude huis als je nieuwe huis.

Een verhuizing geeft ook de mogelijkheid om eens energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Als je beslist om over te stappen bij je verhuizing zal je zelf je huidige contract moeten beëindigen en een nieuw contract moeten afsluiten.

Heb je momenteel huisgenoten die het contract over willen nemen? Dat is helaas niet mogelijk. Een energiecontract is persoonsgebonden en niet adresgebonden. Dit betekent dat in dit geval jij jouw contract zal moeten beëindigen en de huisgenoot een nieuw contract af moet sluiten met een energieleverancier.

Extra tip: houd er rekening mee dat als je een contract hebt van bepaalde tijd je mogelijk een opzegvergoeding moet betalen als je je contract eerder opzegt dan de looptijd van je contract. Bij een contract van onbepaalde tijd geldt er geen opzegvergoeding.

Water | Verhuizing doorgeven of van waterleverancier wisselen

Nederland is opgedeeld in verschillende regio’s met een eigen waterleverancier. In Amsterdam is dit bijvoorbeeld Waternet. Check hier bij welke waterleverancier jij zit.

Verhuis je binnen dezelfde regio, dan kan je je verhuizing doorgeven bij je huidige waterleverancier. Ze zullen je vragen om de meterstanden van je oude huis en nieuwe huis door te geven. Indien je verhuist naar een andere regio zeg je de huidige waterleverancier op en meld je je aan bij de nieuwe waterleverancier.

Wanneer een huisgenoot in het oude huis blijft wonen kan deze zich aanmelden bij de waterleverancier. Bij de meeste waterleveranciers wordt jij dan automatisch afgemeld en ontvang je de eindafrekening.

Internet & TV aansluiten

Niet onbelangrijk is het regelen van je internet! Bij de meeste providers kan je je huidige abonnement laten meeverhuizen. Maar let op; providers leveren niet altijd door heel Nederland. Je kunt daarom op de website van jouw huidige of gewenste provider kijken welke abonnementen beschikbaar zijn op je nieuwe postcode.

Ook kun je op verschillende websites abonnementen met elkaar vergelijken die beschikbaar zijn op jouw nieuwe postcode zoals op Providercheck.nl of Internetten.nl.

Wanneer een huisgenoot in het oude huis blijft wonen is het bij de meeste providers mogelijk om het contract over te zetten naar zijn of haar naam. Houd er rekening mee dat de verwerking hiervan wel soms 4 weken duurt!

Check nog een keer je inboedelverzekering

Heb je momenteel een inboedelverzekering? Dan blijft je inboedel verzekerd ongeacht je adres. Geef enkel de adreswijziging door aan je verzekeraar. Ga je samenwonen of koop je nieuwe meubels? Kijk dan nog eens naar je huidige inboedelverzekering en pas hem zo nodig aan zodat de gehele waarde van je inboedel verzekerd blijft.

Start met spullen weggooien

Indien de verhuisdag nog ver weg is kun je hier vast lekker mee beginnen. Denk niet te lang na bij kleding die je bijvoorbeeld al langer dan een jaar of 2 jaar niet hebt gedragen. Weggooien van onnodige spullen ruimt niet alleen op in je huis maar ook in je hoofd. Zo creëer je voor jezelf meer overzicht en zorgt dit voor meer rust in aanloop naar de verhuizing.

Pak spullen logisch in

Zorg dat je in elke doos spullen doet die bij elkaar horen en schrijf op de buitenkant van de doos duidelijk wat de inhoud is. Bij je nieuwe adres weet iedereen dan gelijk of het naar de keuken, slaapkamer of berging gebracht mag worden. Het uitpakken gaat dan ook efficiënt en des te eerder ben je heerlijk gesetteld!

Koelkast en vriezer ontdooien!

Vergeet niet vlak voor je verhuizing je koelkast en vriezer te ontdooien indien deze meeverhuizen of indien je deze netjes moet achterlaten voor volgende bewoners.

Verdeel de taken op de verhuisdag

Wie komen er allemaal helpen bij je verhuizing? Zijn het familieleden en vrienden of ook professionele verhuizers? Bedenk van te voren aan wie je welke taken het beste kan geven en hoelaat op welke plekken je mensen verwacht. Een verhuizing blijft vaak chaotisch maar met deze voorbereiding kun je de samenwerking zo goed mogelijk laten verlopen.

Handig om in huis te hebben:

• Schoonmaakspullen (allesreiniger, sponsjes en doekjes)
• Stofzuiger
• Iets te knabbelen en te drinken voor alle harde werkers

Controleer op verhuisschade

Is alles over? Dat is top! Check bij het uitpakken gelijk of er ergens per ongeluk schade is ontstaan. Mocht dat zo zijn dan kun je nagaan of jouw inboedelverzekering hiervoor vergoedt of geef het zo snel mogelijk aan bij het verhuisbedrijf om te kijken hoe jullie dit op kunnen lossen.

Ben jij op zoek naar een huurwoning of kamer? Meld je vandaag nog aan bij Esteon en plaats gratis jouw zoekopdracht!