Blog

Eerste keer samenwonen met huisgenoten? 8 survival tips om het gezellig te houden

Een kamer gevonden via bijvoorbeeld Esteon? Gefeliciteerd! Het kan natuurlijk reuze gezellig zijn met je homies maar op sommige momenten zijn er irritaties. Met deze acht survival tips kun je onnodige ergenissen voorkomen en blijft het al-tijd gezellig. En ja.. Ik heb heel veel ervaring met huisgenoten.

Tip 1: Maak een schoonmaakrooster

Troep! Ergernis nummer 1. En ja. daar ontstaan vaak grote irritaties van. Vooral als je geen duidelijke afspraken maakt. Niemand staat te springen om de wc of het doucheputje schoon te maken. Maar maak daarom een schoonmaakrooster waar iedereen het mee eens is. Daarna hoef je jouw taken alleen nog maar af te vinken als je ze gedaan hebt!

Tip 2: Geef elkaar de ruimte

Ben jij iemand die graag even de kamer binnenloopt bij anderen? Sommige mensen vinden dit niet fijn. Klop altijd eerst even op de deur voordat je naar binnenloopt. Natuurlijk is het ook gezellig om samen met je roomies te eten of een filmpje te kijken. Maar verwacht niet van elkaar dat dit elke dag gebeurt. Het is belangrijk dat iedereen zich ook even terug kan trekken wanneer dat nodig is. Vooral als je met veel huisgenoten samenwoont.

Tip 3: Maak een WhatsApp-groep

Als jullie nog geen groep hebben, maak deze aan! Als jullie niet zo close zijn hoef je in deze WhatsApp-groep natuurlijk niet lief en leed te delen. Maar je kunt wel snel even iets laten weten als het nodig is.

Tip 4: Communicatie is key!

Is je huisgenoot al drie keer vergeten te stofzuigen (zie tip 1)? Laat dan geen haat briefje achter op zijn of haar deur en ga niet los in de Whatsapp groep met boze gifjes. Bespreek het direct even met elkaar. De lucht is dan gelijk geklaard. Communiceer ook praktische dingen. Moet jij bijvoorbeeld ’s ochtends uiterlijk om 7.00u douchen? Of is er een one night stand blijven slapen? Wel zo handig om dit te laten weten!

Tip 5: Ruim je eigen spullen op

In je eigen kamer kun je er natuurlijk een grote troep van maken. Zorg in de gezamenlijke ruimtes er voor dat je jouw spullen niet overal laat slingeren. Vergeet ook niet je was uit de wasmachine of droger te halen zodat je huisgenoten ook hun was kunnen doen. Oeh, ik klink nu net als mijn moeder.

Tip 6: Verdeel de koelkast en keukenkastjes

Iedereen weet: sharing is caring. Maar het is toch jammer als je pizza al op is waar je zo op had verheugd. Het is daarom heel gebruikelijk dat ieder een eigen plankje in de koelkast heeft en de ruimtes in de keukenkastjes ook onderverdeeld zijn.

Tip 7: Maak een WieBetaaltWat

Geld is meestal een gevoelig dingetje in huis. Maak daarom een WieBetaaltwat aan. De kosten voor gezamenlijke boodschappen zoals schoonmaakmiddelen of toiletpapier kun je dan wekelijks of maandelijks verrekenen.

Tip 8: Wees jezelf

Het is belangrijk dat jullie elkaar respecteren zodat iedereen zich thuis voelt. Geef je grenzen aan zodat anderen hier rekening mee kunnen houden. En houd daar andersom natuurlijk ook rekening mee.

Ben je nog op zoek naar een kamer? Laat Esteon voor je zoeken!