Nieuws

Esteon start kort geding tegen partijen achter Huizenmarkt.nl

Amstelveen, 7 maart 2019 – Esteon start een kort geding tegen partijen achter Huizenmarkt.nl: 247media B.V, het Panamese bedrijf 123 Websolutions INC en hun bestuurders. De zitting gaat onder andere over de misleidende ervaring websites huurwoningervaringen.nl en huursites, die opgericht zijn door de eigenaar van Huizenmarkt.nl (“247 media c.s.”). Esteon wordt al geruime tijd geteisterd door misleidende en oneerlijke handelspraktijken.

Huurwoningervaringen.nl en huursites.nl

Beide websites zijn een initiatief de eigenaar van Huizenmarkt.nl. De websites lijken een onafhankelijke vergelijkingssite, maar zijn dat niet. De websites worden gebruikt om de concurrentie in een kwaad daglicht te zetten en reclame te maken voor Huizenmarkt.nl. Uit onderzoek van Esteon is gebleken dat negatieve ervaringen over Huizenmarkt.nl en positieve reviews over onder andere Esteon worden geweigerd. Meerdere reviews worden in dit verband aangepast zonder dat de gebruiker daar zelf de mogelijkheid toe krijgt. Na de sommatie gericht aan huurwoningervaringen.nl is de website plots verkocht aan een Panamees bedrijf, dat gelieerd kan worden aan 247 media c.s. Volgens Gijs-Jan Witkamp, directeur van Esteon, is de werkwijze van 247 Media c.s. op zijn minst zeer dubieus: “Enerzijds voert 247 media een grootschalige lastercampagne tegen concurrentie en anderzijds doen ze aan een ondoorzichtige vorm van zelfpromotie. Doordat 247 media zich voordoet als onafhankelijke vergelijkingswebsite en reviews worden gemanipuleerd, worden consumenten op het verkeerde been gezet en misleid. Dat is natuurlijk bijzonder schadelijk.”

Trollen

Esteon wordt sinds april 2018 geteisterd door nep reviews en klachten en negatieve linkbuilding op en naar gezaghebbende consumentenfora als AVROTROS Radar en de Consumentenbond. Esteon heeft na uitvoerig onderzoek aannemelijk kunnen maken dat 247 media c.s. hierbij betrokken zijn. Zo is onder meer gebleken dat 247media B.V. links heeft gekocht naar negatieve topics op Radar.nl en Consumentenbond.nl. Esteon zal in samenwerking met meerdere partijen onderzoek blijven doen. Esteon heeft inmiddels ook aangifte gedaan bij de politie.

De zitting vindt vandaag 7 maart 2019 plaats om 13:30 bij de Rechtbank van Amsterdam. Wij zullen via deze pagina eventuele updates delen. Voor vragen: [email protected] 

UPDATES:

Esteon in het nieuws via NOS: “Ondernemers worstelen met valse recensies: ‘De schade loopt in de tonnen