Over Esteon

Frankwatching over Esteon: ‘Vind je ideale huurwoning, zonder te zoeken!’

Bron: Frankwatching.com

Esteon.com introduceert het nieuwe slimme vinden van huurwoningen, zonder eindeloos te zoeken. Via een intelligent en zelf-lerend online platform wordt geluisterd naar iedere gebruiker. Esteon analyseert jouw zoekgedrag en zorgt dat jij de ideale huurwoning vindt, die aan jouw eisen voldoet. Gijs-Jan Witkamp, initiatiefnemer van Esteon.com, vertelt.

Wat is Esteon.com?

“Esteon.com is een interactief platform dat door analyse van het zoekgedrag van de gebruikers zorgt dat zij de juiste beschikbare woonruimte vinden. Bij Esteon staat de gebruiker die de huurwoning zoekt centraal: hij of zij hoeft niet te zoeken in een overdadig bestand, zoals bij andere aanbodsites. Het zoeksysteem van Esteon neemt de woonwensen en het zoekgedrag van de gebruikers als vertrekpunt. Mensen kunnen gratis een woonprofiel met persoonlijke wensen plaatsen en hun woningmatches goed- of afkeuren.

Het solide fundament van dit platform is het wetenschappelijk onderzoek naar zoek- en substitutiegedrag van woonconsumenten, wat ik heb uitgevoerd in de periode 2009-2013. Op basis van het door mij ontwikkelde wiskundige model volgt Esteon.com het aanpassingsgedrag van de consument tijdens het zoekproces. Het systeem leert van de input en feedback van de gebruiker en anticipeert op zijn individuele woonwensen. Op deze manier krijgt de gebruiker steeds betere matches, die leiden tot de ‘ideale’ huurwoning.

Home
4

Waarom dit initiatief?

Dagelijks zoeken duizenden mensen naar de ideale huurwoning op het internet. Meestal zonder resultaat. De woning is niet (meer) beschikbaar of er komen hoge kosten bij kijken. Geen enkele website neemt de consument als vertrekpunt, meet het zoekgedrag of anticipeert op individuele verhuiswensen. In die zin is Esteon.com uniek en de eerste aanbieder op de markt.

Hoe werkt Esteon.com?

“Binnen enkele minuten maakt de woningzoekende een profiel aan waarin hij onder andere zijn persoonlijke matches kan zien, kan reageren, direct bezichtigingen in kan plannen en vrienden kan uitnodigen om ook te gaan zoeken. Ook aanbieders kunnen snel hun beschikbare woonruimte op de interactieve website plaatsen. Particuliere verhuurders en professionele aanbieders als makelaars, beheerders en corporaties kunnen in hun account de belangstelling voor hun woningen volgen, huurdersprofielen inzien en direct bezichtigingen inplannen. De professionele klantenservice zorgt voor een extra positieve ervaring.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“In 2012 en 2013 is het model in de zeven grootste Nederlandse steden uitvoerig in de praktijk getest onder 5400 gebruikers. Tijdens deze pilotfase bleek het model op een snelle, efficiënte en consumentvriendelijke manier vraag en aanbod te kunnen koppelen.

Vandaag de dag focust Esteon zich op vijf steden: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Haarlem en ‘s-Hertogenbosch. De afgelopen maanden zijn er bijna 10.000 matches gemaakt en hebben meer dan 8.000 tevreden klanten gebruik gemaakt van het Esteonplatform.

Esteon.com hanteert een no cure, no pay systeem: klanten betalen dus alleen als er een goede match is en het huurcontract is getekend. Bij een succesvolle transactie betalen huurders gemiddeld 35% van de eerste maand huur.”

Wie is er betrokken bij Esteon.com?

“Ik, Gijs-Jan Witkamp, ben oprichter en directeur bij Esteon B.V. Ik ben de architect van het concept en achterliggende systeem en tevens verantwoordelijk voor alle visuele communicatie (website en marketing). Collega Wessel van der Pol is managing partner bij Esteon B.V. Wessel is verantwoordelijk voor de interne bedrijfsvoering en acquisitie. Het bureau IDvision Creative Media heeft geholpen het Esteonsysteem te ontwikkelen.”