Blog

Hoe werkt een bezichtiging en hoe haal je er het meeste uit?

Het moment is daar! De huurwoning waar jij interesse in hebt mag je gaan bezichtigen. Hopelijk is de woning net zo leuk als op de foto’s. Wat kun je verwachten bij een bezichtiging en hoe kan jij er het meeste uithalen? In dit artikel beantwoorden we voor jou deze vragen.

Zo werkt een bezichtiging

Bij een bezichtiging heb jij met de verhuurder of makelaar een datum en tijd afgesproken om elkaar te ontmoeten bij de desbetreffende huurwoning. Het is mogelijk dat de huidige huurder tijdens de bezichtiging ook aanwezig is. Je zult een rondleiding krijgen door het huis en indien van toepassing zal je ook de berging en parkeergarage te zien krijgen. Je mag verwachten dat een bezichtiging ongeveer tien tot twintig minuten duurt. Gebruik deze tijd om de woning uitgebreid te bekijken (ook op gebreken) en vragen te stellen. Bij een groepsbezichtiging komen meerdere geïnteresseerden op hetzelfde moment kijken en kun je dus gelijk je concurrentie checken 😉

Wat je vooral moet doen tijdens een bezichtiging:

• Ga na of er specifieke eisen zijn om de woning te mogen huren. Online is vaak te vinden welke inkomenseisen gesteld worden aan een huurwoning. Maar bij onduidelijkheden, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid voor garantstelling, kun je dat nu navragen.

• Check of je schade of gebreken ziet. Het is belangrijk dat hiervan notitie wordt gemaakt in het huurcontract zodat jij hiervoor achteraf niet aansprakelijk kan worden gesteld. Je kunt tijdens de bezichtiging vragen hoe er met de gebreken wordt omgegaan. In sommige gevallen zal de huidige huurder de gebreken oplossen zodat de woning in goede staat wordt opgeleverd. In andere gevallen zal de verhuurder zelf regelen dat het wordt opgelost. Jij weet dan in ieder geval waar je aan toe bent wanneer je er eventueel in zou trekken.

• Vraag aan de makelaar, eigenaar of de huidige huurder of er spullen zijn die je eventueel kunt of soms moet overnemen. Het is meestal voordelig om bijvoorbeeld de vloer en gordijnen over te nemen indien het nog in goede staat is en jij het zelf niet lelijk vindt natuurlijk. Als de huidige huurder niet bij de bezichtiging aanwezig is zal de makelaar je met hem of haar hierover in contact brengen.

• Stel de vragen die je van te voren had opgesteld. Heb je nog geen lijstje opgesteld met vragen die voor jou belangrijk zijn en je echt niet wil vergeten? Lees dan hoe je je goed voorbereid op een bezichtiging.

• Maak foto’s zodat je er thuis nog even goed over na kunt denken. Ook al denk je dat je alles goed in je op neemt, vaak helpt het toch als je een foto bij de hand hebt als je er nog twijfels over hebt. Voor je het weet sta je weer buiten en kun je enkel nog een beetje naar binnen gluren.

• Laat weten of je interesse hebt en vraag wat je moet doen om in aanmerking te komen. Afhankelijk van de documenten die de makelaar al van je ontvangen heeft zal hij of zij bijvoorbeeld nog om aanvullende informatie vragen.

Voorkom deze fouten om je kansen te vergroten:

• Een verkeerde indruk achterlaten. Los van de harde eisen zal de makelaar of verhuurder de kandidaat kiezen die in hun ogen het meest geschikt is. Ze gaan immers met jou een contract aan dus een goede en betrouwbare indruk is van groot belang. Zorg daarom dat je op tijd bent, stel je aan de makelaar of verhuurder voor en wees beleefd en geïnteresseerd.

• Als je geen interesse hebt niks meer laten horen. Goed contact met een makelaar kan jou wellicht nieuwe kansen opleveren. Voor jou is het vaak een kleine moeite om even een berichtje te sturen en wie weet krijg je er veel voor terug!

• Met een hele groep mensen komen kijken. Het is handig om samen met iemand anders de woning te bezichtigen omdat iedereen weer andere dingen ziet, maar breng geen 10 vrienden met je mee. Bewaar dit voor de housewarming 😉

Ben je op zoek naar een huurwoning of kamer? Laat Esteon voor je zoeken. Plaats direct gratis jouw zoekopdracht!