Blog

Handige begrippenlijst voor woningzoekende dummies! – Huurwoningen

Ben jij net begonnen met je zoektocht naar een huurwoning en heb je geen idee wat al die begrippen betekenen op woningplatforms zoals Esteon? Met deze begrippenlijst zal je direct een kenner worden. Wel zo handig als je dringend op zoek bent naar een woning! Esteon legt het je in dit artikel uit zodat je straks niet met je mond vol tanden staat ;).

A t/m G

AntikraakDit is een manier van tijdelijk wonen. Soms komt het voor dat een woning of bedrijfsruimte een tijdje leegstaat. Met antikraak wonen (de naam zegt het al een beetje) wordt voorkomen dat er krakers ongewenst de woning betrekken. Jij bewaakt simpel gezegd de ruimte. Let er op dat je weinig rechten hebt en dat het vaak om erg korte termijnen gaat zonder veel zekerheid. Als je dit geen probleem vindt en iedere verhuizing ziet als een feest dan is antikraak wonen echt iets voor jou.

Borg(som) of onderpand is een bedrag dat je betaalt aan de verhuurder voordat je een woning of kamer gaat huren. Je geeft hiermee de verhuurder een garantie om eventuele schade, veroorzaakt door jou als huurder, (gedeeltelijk) te dekken. Het kan ook gebruikt worden voor eventuele huurachterstanden. De hoogte van de borg kan verschillen van één tot wel drie maanden huur.

Bemiddelingskosten of courtage – Dit zijn kosten die voortkomen uit bemiddeling in de zoektocht naar de juiste huurwoning of huurder. De gemaakte kosten worden betaald door de opdrachtgever. Dit kan bij huurwoningen zowel een huurder als verhuurder zijn. Meer informatie van het juridische loket kun je hier vinden.

Doorzonwoning -De hele dag genieten van het zonnetje in je woonkamer? In de jaren ’70 bedacht een architect de zogenaamde doorzonwoning. De woonkamer is voorzien van een groot breed raam aan de voor- en achterkant zodat de zon de hele dag naar binnen kan schijnen.

Gas, water en licht (GWL) Is de huurprijs van een huurwoning exclusief GWL en wil je comfortabel kunnen wonen in je nieuwe woning? Dan is gas, water en licht natuurlijk onmisbaar. Licht wordt in dit rijtje gezien als ‘elektriciteit’. Gas wordt vaak gebruikt om te koken en voor de verwarming. Is de huurprijs exclusief G.W.L.? Reken dan altijd op extra kosten. De hoogte van de kosten verschillen per huishouden en per gemeente.

Gestoffeerde oplevering (interieur) – Iedere verhuurder hanteert weer een andere definitie. Je kunt er in ieder geval van uit gaan dat er géén meubels in de woning staan en dat er een vaste vloerbedekking, parket of laminaat aanwezig is. In de meeste gevallen zijn er ook (rol)gordijnen en keukenvoorzieningen aanwezig zoals een fornuis en koelkast. Dit verschilt per verhuurder wat ze verstaan onder een ‘gestoffeerde’ oplevering.

Gemeubileerde oplevering (interieur) – Geen fan van verhuizingen? Zoek dan naar een gemeubileerde woning. Een gemeubileerde woning is niet alleen voorzien van een parket, vloerbedekking en/of laminaat: er zijn ook meubels aanwezig. Vaak kun je de woning direct betrekken.

Gerenoveerde woning – Een gerenoveerde woning is recentelijk opgeknapt (of gemoderniseerd). Het kan dan gaan om de hele woning of een gedeelte daarvan. Vaak staat in de omschrijving van de woning wat er precies vernieuwd is. Je kunt het natuurlijk ook vragen tijdens de bezichtiging.

H t/m O

Huisbaas – Een huisbaas is de eigenaar van een woning of kamer die jij gaat huren. Met hem of haar teken je het contract en betaal je de huur. Mochten er problemen zijn dan kun je bij de huisbaas terecht.

Huisjesmelker – Mocht de huisbaas buitenproportioneel veel huur vragen voor een woning of kamer dan kan er in sommige gevallen gesproken worden van een zogenaamde ‘huisjesmelker’. Huisjesmelkers staan niet bekend om hun medeleven en de ruimte is vaak slecht onderhouden en/of verwaarloosd. Denk jij te huren van een huisjesmelker? Een melding bij de huurcommissie kan dan zeker geen kwaad.

Huurcommissie – Niet eens met de huurprijs of onderhoud van je huurwoning? De huurcommissie is er voor huurders en verhuurders. Als er een geschil optreedt tussen deze partijen dan is de huurcommissie een belangrijk orgaan die een uitspraak kan doen. Meer informatie hier.

Huurcontract of huurovereenkomst – Dit is een overeenkomst tussen een huurder en verhuurder van een woning of een gedeelte daarvan. Het huurcontract wordt conform de Nederlandse wetgeving opgesteld. In deze overeenkomst staat bijvoorbeeld het huurbedrag (in- of exclusief) en de duur van de overeengekomen huurperiode. Meer informatie hier.

Huurtoeslag – Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten van de overheid. Dit kan aangevraagd worden wanneer de verhouding tussen het inkomen van de huurder en huurprijs niet klopt. De hoogte van het bedrag hangt af van het type huis dat gehuurd wordt, de huishoudsamenstelling en leeftijd van de huurder.

HuurCV – Een huurCV of Huur-Curriculum-Vitae is een document waarin je zoveel mogelijk gegevens zet over jezelf om de verhuurder te overtuigen dat jij de perfecte huurder bent. Een HuurCV is niet verplicht en je kunt zelf beslissen wat je er wel en wat je er niet in zet. Het document geef je alleen wanneer je interesse hebt in de huur van een woning, vaak ná de bezichtiging. Meer informatie hier.

Inclusieve huurprijs –Is de huurprijs van een huurwoning inclusief GWL? Dan is gas, water en licht inbegrepen. Licht wordt in dit rijtje gezien als ‘elektriciteit’. Gas wordt vaak gebruikt om te koken en voor de verwarming. Is de huurprijs exclusief G.W.L.? Reken dan altijd op extra kosten. Deze verschillen per huishouden en per gemeente.

Inkomenseis – Heeft de verhuurder een inkomenseis? In dat geval moet jouw inkomen voldoen aan een bepaalde eis. Dit kan zeer uiteenlopen en de verhuurder beslist (tenzij de wetgeving anders aangeeft). Een verhuurder kan bijvoorbeeld aangeven dat hij alleen huishoudens toelaat waarbij de kostwinner in loondienst is en minimaal €4.000 per maand verdient. Een andere verhuurder wil alleen studenten en zal kijken naar de inkomsten of deze niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Kort gezegd is het bij iedere verhuurder anders en kan er geen eenduidig antwoord gegeven worden.

Kale huurprijs – Een kale huurprijs is de prijs die je (vaak per maand) betaalt voor je woning of kamer exclusief gas, water en licht, ook wel de exclusieve huurprijs. Gas, water en licht zijn natuurlijk onmisbaar. Licht wordt in dit rijtje gezien als ‘elektriciteit’. Gas wordt vaak gebruikt om te koken en voor de verwarming. Is de huurprijs exclusief G.W.L.? Reken dan altijd op extra kosten. Deze verschillen per huishouden en per gemeente.

Kale oplevering (interieur) –Bij een kale oplevering kun je er in ieder geval van uit gaan dat er géén meubels in de woning staan en dat er géén vaste vloerbedekking, parket of laminaat aanwezig is. In de meeste gevallen ontbreken ook de (rol)gordijnen en keukenvoorzieningen. Kortom, je dient zelf een investering te doen. Let dus op extra kosten buiten de maandelijkse huurprijs en de borg.

Leegstandwet – Als een woning een tijdje leeg staat dan kan de eigenaar er voor kiezen om deze onder de leegstandwet te verhuren. De verhuurder kan de woning voor een bepaalde tijd verhuren. De leegstandwet biedt de verhuurder veel flexibiliteit in het opzegtermijn van het tijdelijke huurcontract. De huurder kan zich in dat geval niet beroepen op huurbescherming. Lees hier meer.

Match of woningmatch – Een match of woningmatch is bij Esteon een succesvolle overeenkomst tussen jouw woonwensen, de eigenschappen van een (huur)woning en de eisen van de verhuurder.

P t/m Z

Particuliere verhuurder – Een verhuurder die zijn persoonlijke (particuliere) bezit verhuurd, in dit geval een woning, is een ‘particuliere verhuurder’. De huurprijs wordt bepaald door een puntentelling die de overheid heeft vastgesteld. Voldoet de woning aan deze puntentelling (boven de 146 punten) dan valt de woning in de vrije sector en mag de verhuurder zelf bepalen hoe hoog de huurprijs is. Voldoet de woning niet aan de puntentelling dan is het een sociale huurwoning. De hoogte van de huurprijs is in dat geval gereguleerd en de verhuurder mag de huurprijs zelf niet bepalen.

Servicekosten – Servicekosten zijn bijkomende kosten die bovenop de kale huur van een woning komt. De kosten kunnen nogal verschillen per verhuurder. Het gaat hierbij vaak om gas, water, licht, onderhoud en/of salaris voor de huismeester. Het is gebruikelijk dat de huurprijs exclusief gas,water en licht is en inclusief servicekosten. In dat geval wordt er bijvoorbeeld een bedrag gerekend voor het onderhoud van de algemene ruimtes en eventuele schoonmaak. Je moet er rekening mee houden dat het gas, water en licht in dat geval bovenop de kale huurprijs én servicekosten komt.

Sociale huurwoning – Dit is een woning waarvan de huurprijs gereguleerd is en gesubsidieerd door de overheid. De huurprijs ligt onder de €720,42. Mocht je in aanmerking willen komen voor deze woningen dan moet je jaarinkomen lager liggen dan €38.035. Let er wel op dat er vaak lange wachtlijsten zijn voor dit soort woningen.

Verhuurdersheffing – Een verhuurdersheffing wordt gerekend aan verhuurders van sociale huurwoningen en wordt voldaan via een aangifte. De hoogte van de heffing is afhankelijk van het aantal woningen dat de verhuurder in zijn bezit heeft en de WOZ-waarde.

Vrije sector huurwoning – Bij een vrije sector woningen mag de verhuurder zelf bepalen wat de huurprijs is. De woning moet dan wel voldoen aan een puntentelling van de overheid (boven de 146). Voldoet de woning niet aan de puntentelling dan is het een sociale huurwoning.

Werkgeversverklaring – Als jij een huurwoning gaat huren wil de verhuurder (financiële) zekerheid. De verhuurder kan vragen naar loonstroken maar ook naar een zogenaamde werkgeversverklaring. Dit is een verklaring van je werkgever waarin je inkomenssituatie wordt toegelicht. Download hier een voorbeeld van een werkgeversverklaring van het NHG.

Woningcorporatie – Een corporatie is een stichting of vereniging die woonruimtes bouwt, verhuurt en beheert zónder winstoogmerk. De hoofdtaak van een corporatie is om wonen betaalbaar te maken en houden. Het aanbod bestaat voornamelijk uit sociale huurwoningen.

Woningwaarderingsstelsel (WWS) of puntensysteem – Dit systeem bepaalt de maximale huurprijs van een sociale huurwoning. De kwaliteit van de woning wordt uitgedrukt in punten. Er wordt rekening gehouden met meerdere eigenschappen zoals: oppervlakte en oppervlakte sanitair. Ieder jaar wordt de maximale huurprijs opnieuw berekend. Mocht je in een sociale huurwoning wonen en teveel betalen dan kun je altijd een huurverlaging voorstellen. Benieuwd naar de punten van jouw huurwoning? Doe de check hier.

Woonbond – De woonbond komt op voor de belangen van huurders en woningzoekenden en hun organisaties. Daarbij staat betaalbaar huren, kwalitatieve woningen en een leefbare omgeving centraal. Meer informatie hier.