Blog

Studentenkamer inrichten? 12 tips voor een perfect eindresultaat!

studentenkamer-inrichting

Hoera! Je hebt een kamer gevonden. Nu kan het allerleukste beginnen: je studentenkamer inrichten! Hoe pak je dit het beste aan? Een kleine studentenkamer kan snel druk en rommelig worden. Maar met deze handige tips & tricks lijkt je studentenkamer groter en kun je ook nog eens veel spullen kwijt. Daarom de 12 beste tips om jouw studentenkamer in te richten!

1. Maak een plattegrond

First things first! Maak een plattegrond. Zo wordt voor jezelf direct duidelijk hoeveel m2 je precies tot je beschikking hebt en hoe je de ruimte efficiënt kunt indelen. Op basis hiervan kun je beslissen welke meubels je meeneemt en welke niet. Daarnaast handig om te weten aan welke afmetingen eventuele nieuwe meubels moeten voldoen. 

2. Start met een lichte basis

Een studentenkamer inrichten begint vaak met het schilderen van de muren. En soms ook met het leggen van een mooie vloer. Het beste is om hiervoor een lichte kleur te gebruiken. Houd je juist van felle of donkere kleuren? Probeer bij het inrichten van je studentenkamer maximaal 3 kleuren te gebruiken. Anders lijkt je kamer al gauw ‘druk’ en de ruimte juist kleiner.

3. Meubels met opbergruimte

Er bestaan veel meubels die opbergruimte bieden. Doe hier dus je voordeel mee! Denk aan een salontafel of zitkrukje, waar je tegelijkertijd magazines of boeken in kunt opbergen. Of neem een bed met grote opberglades eronder waar je bijvoorbeeld je zomer- en wintergarderobe afwisselend in kwijt kunt.

4. Ga de hoogte in

Aangezien de meeste kamers geen groot oppervlakte hebben is het slim om bij de inrichting van je studentenkamer juist de hoogte te gebruiken. Met een hoge kledingkast benut je bijvoorbeeld veel ruimte en accentueer je tegelijkertijd de hoogte wat een ruimtelijk gevoel geeft. Moet je voor de ramen nog gordijnen uitkiezen? Laat deze van plafond tot de grond lopen zodat je de hoogte weer benadrukt.

5. Verdeel de ruimte

Als je ruimte hebt voor een slaap en leefgedeelte, zet dan bijvoorbeeld een praktische roomdivider ertussen. Eentje met vakjes zorgt ervoor dat je direct weer wat spullen kwijt kunt. Tegelijkertijd creëer je een beetje privacy. Ook kun je je meubels zo neerzetten dat er een natuurlijke scheiding ontstaat. Dit geeft ook een ruimtelijk gevoel.

6. Hoe meer licht, hoe beter!

Een lichte kamer lijkt nu eenmaal groter dan een donkere kamer. Maar heb je niet zoveel zonlicht wat naar binnen valt? Maak dan bij het inrichten van je studentenkamer optimaal gebruik van kunstlicht. Match je lampen met de andere kleuren in je kamer. Of hang bijvoorbeeld spotjes op. Als je lampen niet opvallen of je juist één lamp accentueert blijft je kamer rustig en heerlijk licht.

7. Hou het luchtig

Je kamer oogt groter als je probeert één of meerdere hoeken vrij te houden. Hiermee voorkom je dat het lijkt alsof je kamer helemaal propvol staat met spullen. Een studentenkamer inrichten zonder dat er veel spullen in staan kan echter wel een uitdaging zijn. Om het een beetje luchtig te houden kun je bijvoorbeeld ook voor meubels kiezen die op pootjes staan. Simpel gezegd: hoe meer je van de vloer kan zien, hoe groter de ruimte lijkt.

8. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Een bekende truc in kleine ruimtes is natuurlijk het gebruik van spiegels. Hierdoor lijkt je kamer groter en ze weerkaatsen tevens het licht. Check wel even of je in je studentenkamer mag boren. Anders zijn er altijd nog plakspiegels of je kunt een spiegel vastmaken aan de deur van je kledingkast.

9. Meubels met meerdere functies

Een multifunctioneel meubelstuk is de slaapbank. Zie je jezelf niet iedere dag de slaapbank in- en uitklappen? Wat dacht je dan van een hoogslaper? Hieronder kun je een bureau neerzetten om te studeren. Of koop een bureau dat je kunt uitklappen tot eettafel om je ruimte slim te benutten.

10. Voorkom veel tierelantijntjes

Heb je veel kleine accessoires zoals kaarsjes, plantjes of foto’s? Groeperen! Door deze kleine spulletjes bij elkaar te plaatsen zorg je ervoor dat de rest clean en opgeruimd oogt. Als je je studentenkamer gaat inrichten kan het gebruik van een aantal grote accessoires je kamer groot laten lijken.

11. Maak nuttig gebruik van je muren

Hang je foto’s en schilderijen op verschillende hoogtes aan de muur. Dit klinkt misschien gek maar dit zorgt er namelijk voor dat de hoogte weer wordt benadrukt waardoor je kamer groter lijkt. Of hang een aantal plankjes aan de muur waarmee je gelijk weer boeken of planten een mooi plekje kan geven.

12. Sfeer aanbrengen

Bij de inrichting van je studentenkamer mag een beetje gezelligheid natuurlijk niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie eyecatcher zoals een opvallende lamp, gekleurd kleed of mooi schilderij waar je andere accessoires qua kleur op kunt afstemmen. Door simpelweg een aantal kaarsen en kussentjes toe te voegen is je kamer direct een stuk gezelliger 😊

Wil je nog meer ideeën en inspiratie opdoen? Kijk dan hier op Pinterest.

Zoek je nog een kamer of studio? Meld je aan bij Esteon!