Entertainment

Waar woonde de échte Sint eigenlijk?

 

Ieder jaar start het grote kinderfestijn met de komst van de stoomboot. Ja.. de Sint heeft jaarlijks een echt kasteel waar hij een maandje mag vertoeven in Nederland. Maar hoe zit het eigenlijk met de échte Sint een paar honderd jaar geleden? Woonde hij ook in een kasteel..?

sinterklaas

De woning van de Sint
Nee, de Sint woonde helaas niet in een sprookjesachtig kasteel. Sinterklaas heeft zijn hele leven in Lycië gewoond (een gebied langs de zuidkust van Turkije). Hieronder zie je de Basiliek van Sint Nicolaas. Waarschijnlijk heeft hij in deze omgeving gewoond.

nikolause

7c0d02ac85092a2f68d03756d65347df8227ac49

Na zijn dood is er nog veel gebeurd omtrent de echte Sint. In 1087 werden zijn relieken door Italiaanse kooplieden overgebracht van Myra naar Bari, om ze te beschermen tegen de oprukkende Islam. Hier werd speciaal voor hem een kerk gebouwd, de Basiliek van Sint-Nicolaas. Hier is nog steeds die tombe van de Sint te vinden.

sinterklaas

Spanje?
De reden dat mensen in Nederland denken dat hij uit Spanje komt kan te maken hebben met de 80 jarige oorlog tussen Nederland en Spanje, of misschien komt het ook omdat de Italiaanse stad Bari een tijd bezet is geweest door Spanjaarden en daarmee de link gelegd wordt. Of misschien komt het omdat Spanje zo goed rijmt op Oranje. Niemand weet eigenlijk precies waar dit vandaan komt maar wel is zeker dat Spanje vrij weinig te maken heeft met de feestdag.

Wie was de Sint eigenlijk?
8Sint Nicolaas, in de Nederlandse volksmond ook wel Sinterklaas, was in de vierde eeuw na Christus de bisschop van Myra, een plaatsje in het huidige Turkije. Op negentienjarige leeftijd volgde hij zijn oom op als bisschop van Myra. Hij werd beroemd en heilig verklaard na het verrichten van verschillende wonderen, die uitgroeiden tot legendes. Zijn populariteit is hieraan ook te verklaren.

Bisschop Nicolaas stierf waarschijnlijk op 6 december 342. Hij werd rond de 60 jaar oud. Na zijn dood werd hij heilig verklaard door de kerk. Zijn sterfdag werd voor de kerk een feestdag, die begint op de avond ervoor. Bij Sint-Nicolaas is dat dus 5 december ’s avonds. Maar de meeste mensen weten niet meer dat dit een feest is om zijn dood te herdenken. Tegenwoordig vieren we die avond met een pakjesavond. Het sinterklaasfeest wordt in verschillende vormen in heel Europa gevierd van Frankrijk tot Bulgarije en van Italië tot Oekraïne.

 

 

 

 

 

7c0d02ac85092a2f68d03756d65347df8227ac49