Blog

Wanneer kan de verhuurder mijn huurovereenkomst opzeggen?

Wat..? Kan de verhuurder mijn huurcontract opzeggen? Ja, dat kan. Maar wel onder zeer strikte voorwaarden. Weet jij in welke gevallen de verhuurder dit wel mag doen? Handig om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij geven je kort de opzeggingsgronden die gelden voor verhuurders bij contracten voor onbepaalde tijd.

● Wanprestatie

Ben je iemand die zo nu en dan laks is met de boekhouding? Of iemand die regelmatig thuis een feestje geeft tot diep in de nacht? Pas dan op. Bij achterstallige betaling of frequente (ernstige) overlast mag de verhuurder de overeenkomst soms opzeggen. Het ligt natuurlijk wel aan de ernst van de zaak.

● Dringend eigen gebruik

Onder deze opzeggingsgrond vallen twee redenen. Voor beide redenen geldt dat het belang van de verhuurder zwaarder moet wegen dan die van de huurder.

– De verhuurder bevindt zich in een situatie waarin hij de woning zelf dringend nodig heeft. Bijvoorbeeld om hier met zijn gezin in te wonen.

– De verhuurder wil de woning renoveren of slopen. In dat geval heb je vaak recht op een verhuiskostenvergoeding.

● Voorstel nieuw huurcontract

Het kan zijn dat de verhuurder een nieuw contract aan je voorstelt waarin bepaalde veranderingen zijn aangebracht. In geval van redelijkheid moet je hier als huurder mee akkoord gaan.
Stel de verhuurder heeft verbeteringen aan de woning aangebracht en stelt een nieuwe huurovereenkomst voor, dan zal je in geval van redelijkheid hiermee akkoord moeten gaan. Doe je dat niet? Dan kan de verhuurder naar de rechter stappen om het huurcontract op te zeggen. Mocht de rechter het voorstel redelijk vinden, dan kan de verhuurder jou maximaal 1 maand de tijd geven om het voorstel te accepteren. Ga je hier alsnog niet mee akkoord? Dan wordt de huurovereenkomst nietig verklaard door de rechter.

● Geldend bestemmingsplan

De verhuurder wilt op de plaats van jouw huurwoning een nieuw gebouw plaatsen. Mag dat? In sommige gevallen wel. Dit kan alleen als het plan van de verhuurder past binnen het bestemmingsplan van de gemeente. Echter, het moet wel een urgente reden hebben en de verhuurder zal jou in de meeste gevallen een verhuiskostenvergoeding moeten betalen.

Voor huurcontracten voor bepaalde tijd en hospitakamers gelden andere regels. Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid of het Juridisch Loket. Ben je nog op zoek naar een huurwoning? Meld je dan snel aan bij Esteon en start je zoektocht!

Let op: dit blog is in november 2018 online gekomen. Een aantal (juridische) punten kunnen verouderd zijn.