Blog

Wat gebeurt er als de woning die je huurt verkocht wordt?

Je krijgt ineens te horen dat de woning die je huurt verkocht is! Wat nu? Ik heb toch een huurcontract ondertekend? Kan ik nu zomaar uit mijn huis gezet worden en hoe zit het met mijn rechten als huurder? Dit zijn waarschijnlijk allemaal vragen die je jezelf stelt als je in deze situatie bent beland. In dit blog meer informatie.

Moet ik de woning uit?

De verhuurder kan de huurovereenkomst niet beëindigen bij verkoop van zijn woning. Je hebt recht op huurbescherming wat betekent dat de verhuurder niet zomaar de huurovereenkomst kan opzeggen. Bij de verkoop van de woning zal de nieuwe eigenaar de bestaande huurovereenkomst overnemen. Hij krijgt jou er als het ware gewoon bij. Deze regeling wordt in de wet omschreven met “koop breekt geen huur”.

Staat er in je huurovereenkomst dat je als huurder akkoord moet gaan met beëindiging van de huur als het huis verkocht wordt? Dit is volgens de wet geen geldige bepaling en je hebt dus alsnog recht op huurbescherming. Wil je weten wanneer een verhuurder wel de huurovereenkomst kan opzeggen? Lees dan in dit blog welke opzeggingsgronden voor verhuurders er gelden bij huurcontracten van onbepaalde tijd.

Let op! Huur je een hospitakamer?

Dan heb je als huurder geen huurbescherming in de eerste negen maanden na het aangaan van de huurovereenkomst. In dit geval kan de verhuurder de huur opzeggen wat betekent dat je zal moeten verhuizen. Er geldt voor de verhuurder wel een opzegtermijn van 3 maanden. Dit geeft jou gelukkig wat tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe woning.

Ben je op zoek naar een huurwoning in de vrije sector? Schrijf je dan nu in bij Esteon!

Let op: dit blog is in december 2018 online gekomen. Een aantal (juridische) punten kunnen verouderd zijn.