Blog

Wat is een verhuurdersverklaring precies?

Je bent bij de bezichtiging geweest van een huurwoning die helemaal aan jouw wensen voldoet. Snel verzamel je alle documenten die de makelaar heeft gevraagd om deze zo snel mogelijk op te sturen. Maar nu zie je dat er ook gevraagd wordt om een verhuurdersverklaring. Geen idee wat dit is en hoe je hier aan kunt komen? In deze blog leggen wij het uit.

Wat is een verhuurdersverklaring?

Een verhuurdersverklaring kan je zien als een document waarin staat vermeld of jij in het verleden een voorbeeldige huurder bent geweest. Er staat bijvoorbeeld of je de huur altijd op tijd betaald hebt, of je geen ernstige overlast hebt veroorzaakt en of je de woning niet hebt gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor het bestemd was.

Hoe kom je aan een verhuurdersverklaring?

Deze kun je gewoon bij de verhuurder aanvragen. Bij de grotere woningcorporaties is het vaak mogelijk dit via een formulier op hun website te doen.

Is een verhuurder verplicht om dit document af te geven?

Er is in Nederland geen wettelijke basis voor een verhuurdersverklaring. Dit betekent dat de verhuurder niet hoeft mee te werken aan het aanleveren hiervan.

Ben ik verplicht om de verhuurdersverklaring aan te leveren?

Je bent het niet verplicht, maar het kan wel nadelige gevolgen hebben als je een verhuurdersverklaring niet wilt of kunt aanleveren. De andere kandidaten voor de huurwoning die dit wel aanleveren zullen bij de verhuurder waarschijnlijk een streepje voor hebben.

Ben je op zoek naar een huurwoning? Meld je aan bij Esteon!