Blog

Wat is het verschil tussen antikraak wonen en huren op basis van de Leegstandswet?

Ben je flexibel en wanhopig op zoek naar een woning? Er zijn nog een aantal mogelijkheden op de huurmarkt waarbij de kosten relatief laag blijven. In deze blog lichten wij antikraak wonen en tijdelijke huur op basis van de leegstandswet toe.

Antikraak wonen

Antikraak wordt ook wel wonen op basis van bruikleen genoemd. Bruikleen betekent in feite spullen tijdelijk uitlenen. In dit geval leent de eigenaar een deel van zijn pand uit zodat jij het als woonruimte kan gebruiken. Je tekent dan ook geen huurovereenkomst maar een zogenaamde bruikleenovereenkomst. Er geldt voor de verhuurder doorgaans slechts een opzegtermijn van 2 of 4 weken. Dit betekent dat jij heel flexibel moet zijn.  

Hoelang kan ik antikraak wonen?

Dat is moeilijk te beantwoorden. Deze overeenkomsten zijn vaak van korte duur, omdat het pand bijvoorbeeld gesloopt of gerenoveerd gaat worden. Maar het kan in werkelijkheid verschillen van een paar weken tot een paar jaar. Het hangt er maar net van af hoelang de bruiklener de overeenkomst voortzet. Je bent in ieder geval wel verzekerd van een zeer goedkope woonruimte op alternatieve plekken. Ben je flexibel ingesteld en zie je elke verhuizing als een avontuur? Dan is antikraak wonen wellicht iets voor jou!

Tijdelijk huren op basis van de Leegstandswet

Deze vorm van huren wordt de laatste tijd steeds populairder. Vooral bij studenten is dit een hot topic geworden. Net als bij antikraak gaat het om panden die tijdelijk leeg staan en gebruikt worden als woonruimtes. In dit geval is er wel sprake van een huurovereenkomst en geen bruikleenovereenkomst. De verhuurder mag de overeenkomst opzeggen met een opzegtermijn van 3 maanden. Je hebt zo langer de tijd om een nieuwe huurwoning te vinden dan wanneer je antikraak woont.

Hoelang kan ik huren op basis van de Leegstandswet?

Een huurovereenkomst op basis van de Leegstandswet mag niet korter zijn dan zes maanden. Je bent dus de eerste zes maanden verzekerd van een huurwoning. De duur van tijdelijk huren op basis van de Leegstandswet kan variëren van zes maanden tot maximaal tien jaar. Indien anti-kraak iets té avontuurlijk voor je is, is huren op basis van de Leegstandswet zeker een goede optie!

Zoek je momenteel een huurwoning? Aarzel niet en meld je aan bij Esteon!

Let op: dit blog is in januari 2019 online gekomen. Een aantal (juridische) punten kunnen verouderd zijn.